Kies uw stijl:
Pagina samenstellen
Geluid:
Autoshow:

P2000 monitor - P2000 meldingen!

p2000

P2000 is een van de onderdelen van het c2000-alarmeringsnetwerk op basis van een Flex-protocol.

 

Netwerk

Het netwerk is opgezet om personeel van de hulpdiensten zoals brandweer, ambulance, politie en KNRM op te roepen in geval van een incident of andere situatie waar hun aanwezigheid gewenst is. Hoewel het systeem opgezet is met een hoge mate van bedrijfszekerheid hebben de meeste gebruikers procedures om uitval of overbelasting van dit belangrijke systeem op te vangen. Uit verschillende tests is gebleken dat overbelasting van het systeem heel onwaarschijnlijk is en de capaciteit ruim voldoende is om de grootste rampen aan te kunnen.

P2000 is een digitaal systeem dat het oude analoge systeem vervangen heeft. Het systeem is in tegenstelling tot T2000 niet gecodeerd en de berichten kunnen dus door iedereen ontvangen en gelezen worden.

 

Berichten

De berichten zijn vergelijkbaar met SMS-berichten en zijn opgebouwd uit een aantal onderdelen die per dienst en regio kunnen verschillen. Doorgaans bevatten de berichten:

 • Soort incident
 • Locatie
 • prioriteit
 • Gealarmeerde eenheden

Een voorbeeld:

Hotel Rest. Umberto (0202) GRAAFSEWEG - N324 699 WIJCHEN OMS21 PRIO 1 ROEPNAAM 3745

(14:21:03 30-09-06)

Hier wordt de brandweer van Wijchen met tankautospuit 3745 naar het genoemde hotel aan de Graafseweg (N324) gestuurd voor een OMS (Openbaar Meldsysteem) melding met prio 1. Voor de brandweer betekent Prio 1 dat het voertuig zo snel mogelijk ter plaatse moet gaan en zich daarbij als voorrangsvoertuig mag gedragen. Een OMS melding komt voort uit de in het pand aanwezige brandmeldsysteem dat aangesloten is op het GMS-systeem van de regionale brandweer.

Capcode

De P2000-pager reageert als hij een bericht ontvangt met de in het geheugen geprogrammeerde capcode. Een capcode is grofweg vergelijkbaar met een telefoonnummer of IP-adres en identificeert de bedoelde ontvanger. Het verschil is echter dat er meerdere ontvangers kunnen zijn. De opzet van het systeem is dat de benodigde eenheden of personen gealarmeerd kunnen worden zonder dat er teveel mensen opgeroepen worden.

Een voorbeeld van een lijst met capcodes van een kazerne van de brandweer in de stad Groningen:

Korps Groningen (Post Vinkhuizen)

0400390 Korps Groningen-Vinkhuizen (Commando)

0400391 Korps Groningen-Vinkhuizen (Bevelvoerders Van Dienst)

0400392 Korps Groningen-Vinkhuizen (Kazernealarm Bij Brand)

0400393 Korps Groningen-Vinkhuizen (Duikalarm)

0400394 Korps Groningen-Vinkhuizen (Bezetting AL)

0400395 Korps Groningen-Vinkhuizen (Bezetting TS)

0400401 Korps Groningen-Vinkhuizen (Bevelvoerders Van Dienst)

0400418 Korps Groningen-Vinkhuizen (Korpsalarm)

0400419 Korps Groningen-Vinkhuizen (Kazernealarm)

0400420 Korps Groningen-Vinkhuizen (Techniek)

0400429 Korps Groningen-Vinkhuizen (DPH-587)


Prioriteiten

In een P2000 oproep staat meestal ook de prioriteit vermeld die de meldkamer aan deze oproep heeft verbonden.

Ambulance

De ambulancediensten kennen 3 verschillende prioriteiten:

 • A1; spoedurgentie waarbij de ambulance binnen 15 minuten ter plaatse moet zijn. Er is dan sprake van een mogelijk levensbedreigende situatie. Bij deze urgentie wordt gereden met optische en akoestische signalen.
 • A2; een spoedurgentie waarbij geen gebruik wordt gemaakt van optische en akoestische signalen. Zoals wanneer er een huisarts aanwezig is die al heeft geconstateerd dat de patiënt direct naar het ziekenhuis moet maar er is geen sprake van een direct levensbedreigende situatie
 • B; besteld vervoer, zoals bijvoorbeeld van het ziekenhuis naar verpleeghuis

Brandweer

Er 3 verschillende prioriteiten, die ook bepalen hoe de hulpverleners naar het incident mogen rijden.

 • Prio 1 = Het voertuig mag zich in het verkeer gedragen als voorrangsvoertuig en dus gebruik maken van blauwe zwaailichten en akoestische signalen. Dit wordt toegestaan in situaties waar een mensenleven bedreigd wordt of kan worden of waar aanzienlijke schade aan (onroerende) goederen dreigt.
 • Prio 2 = Er is wel een noodzaak om direct ter plaatse te komen maar het is niet dermate dringend dat het voertuig zich mag gedragen als voorrangsvoertuig. Het gebruik van zwaailichten is toegestaan, verkeersregels mogen overtreden worden indien noodzakelijk, maar het voertuig mag geen akoestische signalen (sirene) gebruiken. De blauwe zwaailichten zijn dus puur bedoeld om het overige verkeer te attenderen en voorrang te "verzoeken" (niet afdwingen dus).
 • Prio 3 = Als gewoon voertuig, dus geen sirene/zwaailichten en geen voorrang.

Bij de brandweer kan er in plaats van het voorvoegsel "prio", ook het soort oproep staan.

 • BR = Brand (bijv. BR1)
 • HV = Hulpverlening (bijv. HV2)
 • VKO = Verkeersongeval (bijv. VKO1)
 • WO = Waterongeval (bijv. WO3)

Kijk voor alle afkortingen op de pagina afkortingen.